Alat koji uvijek treba imati kod kuće

imbus kljucevi

Da krenemo od toga, da neki sve popravke na biciklu rade u servisima, a neki se s tim stvarima zabavljaju sami doma. Postoje neki popravci koje možete sami obaviti doma, a opet ima i nekih malo kompliciranijih zahvata, koji iziskuju malo više znanja i iskustva oko servisiranja. tu su također i specifični zahvati za koje trebaju posebni alati (a njima je i cijena malo “posebnija” ili su oni običnim smrtnicima nedostupni). Tu je također i pitanje slobodnog vremena.

Za one koji se ipak odluče sami pozabaviti sitnijim servisima, evo popis alata koje je poželjno imati u kućnoj kutiji s alatom.

1. Stalak za servisiranje bicikla

s1200

To je sad malo škakljiva stvar, jer će se sigurno naći neki koji će komentirati kako njima to ne treba. Ok, slažem se s tim, i ja sam do nedavno servisirao svoj bicikl na improviziranim “stalcima”, ali nakon prvog servisa na stvarnom stalku za popravljanje bicikla, više nikad neću improvizirati. Stvarno, dok ne probate i sami, nećete znati koliko je to praktičnije.

2. Komplet imbus ključeva

imbus kljucevi

90% popravaka na biciklu možete obaviti sa imbus ključevima. Možete ih imati u kompletu zasebno, a poželjno je imati i verziju gdje su svi sklopljeni kao švicarski nožić (njih možete nositi sa sobom na vožnju za neke terenske popravke). Pri ruci imajte i križni(Phillips) i ravni odvijač.

3. Konus ključevi

Tu je sad pitanje kakve nabe imate, oni su korisni za malo starije modele naba, koje funkcioniraju na konusnim ležajevima, makar i to nije pravilo jer nisu svi proizvođači napustili taj koncept (Shimano).

Njih se koristi za pritezanje nabe koja se s vremenom malo odšarafi i kotač dobije lufta.

4. Gedore

51px4nnn9bl

Praktična stvar za brzo pritezanje ili otpuštanje raznih vijaka, naročito ako u kompletu dobijete sve nastavke (imbus, klasične matice). Pazite da to bude kvalitetan komplet, jer se inače nastavci brzo izglođu i onda počnu uništavati glave vijaka na biciklu.

5. Alat za izvlačenje kurbli

Potreba za njim isto ovisi o sistemu pogona koji imate na biciklu. Koristan je na starijim sistemima, jer bez njega kurblu nećete skinuti nikako, a da ne oštetite sam bicikl ili pogon.

6. Alat sa žbice

Vještinu centriranja kotača bi trebao svaki malo ozbiljniji biciklist naučiti. Nije nužno naučiti slagati kotač, ali osnove centriranja kotača bi trebao svako znati. Nikad ne znate kakva iznenađenja vas čekaju na vožnji, a ako se kotač ne okreće, ne možete ni vi dalje, osim s biciklom na ramenu. Nešto je lakše onima koji imaju disk kočnice, ali ako se jače iskrivi kotač koji ima klasične kočnice, biti će problema. Ako i znate poravnati kotač, a nema alata, u istom ste problemu. Kad dođete doma, a nema alata opet ne možete ništa napraviti, osim nositi kotač u servis.

7. Alat za rastavljanje lanca

Montaža novog lanca, spajanje lanca ako je pukao na vožnji ili čišćenje(ne često jer sa svakim rastavljanjem lanca, lanac postaje slabiji) je neizvediva bez alata za lanac.

Poželjno je kupiti posebni alat za lanac, a ne onaj koji je ukomponiran u univerzalni alat za bicikl, jer je sa zasebnim puno jednostavnije raditi.

8. Rezač sajli

Rezanje sajle sa običnim kombinirkama ili klještima za žicu obično loše završi jer se sajla na vrhu rascvjeta i više se ne može vratiti u bužir. Rezanje bužira je bez rezača sajli nezamislivo jer svi drugi načini uglavnom učine bužir neupotrebljivim.

9. Skidači guma

skida-gume

Bez njih je najobičnije skidanje i montiranje gume nezamislivo

10. Torx i Centerlock ključevi (ovisno o sistemu)

Bitna stvar za vlasnike disk kočnica jer bez njih nećete moći montirati ili skinuti rotore.

Preporuka: Ako niste sigurni u svoju vještinu servisiranja, gledajte za početak druge i brzo ćete naučiti. Ta znanja vam mogu puno pomoći u slučaju nekog defekta na vožnji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *